Fietsen door de Onlanden!

De Onlanden bieden prachtige fiets- en wandelroutes. De toeristische infrastructuur van het gebied is op dit moment in de afrondingsfase. Er zijn informatieborden en bankjes geplaatst en nieuwe paden aangelegd. Paviljoen Pool bevind zich aan de noord/west zijde van het Leekstermeer en is hiermee de enige horeca in dit gedeelte van de Onlanden. Een heerlijke plek om bij te komen van uw fiets- of wandeltocht.

onlanden fietsen 1

Geschiedenis

Vroeger bestond het gebied van de Onlanden uit een veenmoeras, dat diende als waterafvoer bij hoge waterstanden in het Leekstermeer, het Peizerdiep en het Eelderdiep. Via het riviertje de Lauwers en het Reitdiep belandde het overtollige water uiteindelijk in de Waddenzee. In de jaren 90 werden de Noordelijke provincies vaak getroffen door hoge waterstanden en wateroverlast. Dit resulteerde in zrondje leekstermeerwakke dijken die dreigden het te begeven en plaatsen die werden getroffen door overstromingen. Om dit probleem op te lossen zijn diverse betrokken partijen om de tafel gegaan en zodoende zijn er een aantal waterbergingsgebieden gecreëerd, de Onlanden is daar één van.

De Onlanden dankt haar naam aan het feit dat het gebied vroeger gezien werd als een ruig gebied dat nergens goed voor was; vee kon er niet grazen en landbouw was onmogelijk. In de Middeleeuwen probeerde men het gebied te ontwateren, maar uiteindelijk is dat halverwege de vorige eeuw pas echt gelukt. Het is amper voor te stellen, maar tot in de jaren '50 van de vorige eeuw stroomde het water nog over de weg van Peize naar Groningen.

 

OplaadpuntSinds kort is er ook de mogelijkheid om uw elektrische fiets op te laden!


Menu en dranken plaatje

bedrijfsfeest of familiedag klein

Zakelijke lunch2

© 2017 Paviljoen Pool. All Rights Reserved. Designed By K.Stoit